Een slim huis, steeds vaker horen we die term en nog steeds wordt dat aan hobbyisten gekoppeld, maar is dat terecht?

Hcc denkt van wel en daarom is een lidmaatschap van hcc Domotica-iot erg handig.
De markt van slimme apparaten is inmiddels ook ontdekt door grote merken als Ikea en Phillips die handig inspelen op mensen die wel slimme apparaten willen maar niet de technische kennis hebben om hun schakelaars te verbouwen. Het gevolg is echter half werk want een slimme lamp in je fitting draaien is natuurlijk niks waard als iemand de schakelaar uit zet want dan is die lamp niet meer slim maar net zo dood als een niet slimme lamp. Daarnaast werken die niet op de bestaande schakelaars maar moet je daar extra schakelaars voor plaatsen. ook zien we vaak dat er toch draden aan elkaar worden geknoopt zodat schakelaars niet meer werken of mensen er plakbandjes op plakken, uiteraard moet ieder dat voor zichzelf weten maar de ervaring leert dat de meeste huishoudens mensen bevatten die toch liever dat vertrouwde knopje willen houden, tevens merken we dat ook die mensen uiteindelijk wennen aan hun smartphone als bedien element of spraakopdrachten aan Google of Siri
Beter is dus het aanpassen van schakelaars, helaas is daar wel enige technische kennis voor noodzakelijk, die u bij de hcc krijgt,
De eerste keus die men zou moeten maken is hoe gaan we die slimme apparaten besturen en welke zaken willen en/of kunnen slim maken. Vaak worden niet alle mogelijkheden direct gekoppeld maar eenmaal aan het automatiseren geslagen ontdekt men vaak de voordelen en met een te kleine hub wordt uitbreiden dan een dure zaak omdat die meestal niet voldoen aan alle mogelijkheden.

Even op een rij wat de mogelijkheden zijn van heden ten dage,
Allereerst is er KNX, dit is een professioneel systeem die je niet zelf kunt aanbrengen zonder programmeer kennis en zeker niet zonder kennis van elektra. montage dus overlaten aan de installateur met kennis van zaken. Mede daardoor is het ook niet goedkoop maar extreem bedrijfszeker koppelbaar aan spraakbesturing van zowel Google als Siri en er zijn veel programmeerbare displays, het kan zowel bedraad als draadloos met dezelfde bedrijfszekerheid worden aangebracht.
KNX zit in veel woningen maar ook gebouwen als Musea, zwembaden en/of andere bedrijfspanden.

Homey Is een meer op de gebruiker gerichte bridge die diverse op de markt zijnde systemen kan besturen. Er zijn diverse fabrikanten die in Homey een app hebben die daarmee besturing mogelijk maakt zoals IKEA, Phillips Hue, Somfy, LSC, Klikaanklikuit, Xiaomi, Ring, en nog veel meer zigbee en Zwave producten, zelfs wifi, bluetooth en Infrarood kan hij aan.
Als je nog verder wil en ook de afzuiging en CV regelen in je huis waarmee je vaak best wat energie kan besparen heeft Homey ook mogelijkheden met slimme thermostaten van bv. Tado of Honeywell en zelfs je tuin sproeien kan worden geautomatiseerd. Of je dat wil met je smartphone of spraakgestuurd of beide is uiteraard je eigen keus.
Enige technische kennis is op zijn plaats maar erg ingewikkeld is het niet als je de zekering maar uit zet als je gaat sleutelen.

Domoticz kan eigenlik hetzelfde maar vergt wel iets meer kennis van programmeren omdat het niet 1 apparaat is met alle mogelijkheden, Het is meestal gebaseerd op een raspberry PI waaraan modules gekoppeld worden.
Beide hebben mogelijkheden voor een dashboard op een tablet of smartphone en kunnen zowel buitenshuis als binnenshuis worden aangestuurd, let uiteraard wel even op de beveiliging van uw verbindingen.

Node-red kan alle domotica systemen koppelen via MQTT een machine tot machine taal. Een mooi dashboard is mogelijk. En heeft eenvoudige automatiserings flows.

Daarnaast zijn er allerlei merk gebonden hubs die vaak wel iets meer kunnen dan alleen het eigen merk besturen maar meestal zijn ze beperkt tot 1 bepaald signaal type.

Er zijn voorbeelden genoeg waar het automatiseren van deurslot t/m zonnescherm gemaakt zijn met bovenstaande smarthubs en om u een idee te geven hieronder een voorbeeld van het nut.

Bij een toiletbezoek kan het licht aangaan en de ventilator gaan lopen als u daar wat langer verblijft, na het doorspoelen blijft de afzuiging wat langer doorlopen zoals u wenst. De afzuiging van de badkamer gaat steeds iets harder lopen naarmate de vochtigheid toeneemt en gaat daarna ook weer afbouwen als het vocht verminderd. Als het gaat waaien worden de zonneschermen ingedraaid en kantelt de luxaflex als er nog veel zon op het raam staat. Als u ’s nachts uit bed stapt ziet de sensor onder het bed uw voeten en schakelt de gedimde verlichting onder het bed aan en zorgt het voor een verlichte route naar het toilet maar uiteraard op 10% omdat u niet iedereen in huis wil wekken, na het terugkomen in bed gaat het licht weer netjes uit. Als u een droge tuin heeft ziet de grondvocht opnemer dat en schakelt ’s nachts uw sproeier in zodat het vocht weer op peil is. Als uw installatie ziet dat u bijna thuis bent zet hij alvast de kachel aan en zodra u binnen loopt zet hij uw favoriete radio of TV station op. als u het huis verlaat gaat de kachel weer omlaag sluit hij alle deuren en draait ze op slot, bovendien schakelt hij het alarm in.
Hoe fijn zou het zijn dat door een brandalarm alle verlichting wordt ingeschakeld, de ventilator uitgaat en de gaskraan dicht en er automatisch de brandweer wordt gebeld terwijl u wakker bent geworden van het alarmsignaal.
Als u met de auto weg gaat en u alvast weet dat het gevroren heeft. Zo zijn er nog duizend dingen die u kunt automatiseren, dat is geheel aan u.

Uiteraard is dit maar een voorbeeld maar zonder dat u er erg in heeft bespaart uw systeem elektriciteit en gas. als u bv. niet alle ruimtes gebruikt waarom zou u er dan stoken of licht laten branden. Als u dat aan uw systeem leert kan hij dat licht uitdoen en de radiatorkraan op 18 zetten. Kortom u maakt zich geen zorgen meer terwijl uw slimme huis uw woonwensen begrijpt.