Slimme ICT-oplossingen laten ouderen langer zelfstandig blijven - ZonMw

Zelfstandig wonen met domotica

Slimme technologie in huis kan je helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Ook wanneer je aanvullende zorg en ondersteuning nodig hebt door ouderdomsklachten of een mobiliteitsbeperking. Denk bijvoorbeeld aan slimme beveiligingssystemen, automatische medicijndispensers en verlichting op afstand. Deze nieuwe technologie wordt ook wel domotica genoemd en maakt zelfstandig wonen makkelijker én veiliger. 

De voordelen van domotica

Wat is Domotica - Domotica Passie

Met domotica wordt jouw leven in huis eenvoudiger en comfortabeler. Slimme apparaten kunnen zelfs een groot deel van de huishoudelijke taken helemaal overnemen. We noemen enkele interessante voorbeelden die jouw zelfredzaamheid in huis kunnen vergroten:

Automatische gordijnen

Kickstarter-hit SwitchBot Curtain bedient automatisch de gordijnen

Wanneer je te maken hebt met een motorische handicap, kunnen zelfs de meest banale taken lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het openen en sluiten van gordijnen en rolluiken. Je kunt in dit geval kiezen voor slimme automatische gordijnen die met een druk op de knop openen en sluiten.

Slimme thermostaten

tado° Slimme Thermostaat Starterkit V3+ - Inclusief 2 Slimme  Radiatorknoppen | bol.com

Slimme thermostaten worden in steeds meer huishoudens gebruikt om automatisch of zelfs op afstand de temperatuur in huis te regelen. Hiermee kun je bijvoorbeeld instellen dat de temperatuur in huis toeneemt, wanneer je (bijna) thuis bent of juist daalt wanneer je de woning verlaat of gaat slapen.

Automatisch verlichting

Zet je lampen automatisch aan - InbraakBarometer

Ben je door ouderdom of een mobiliteitsbeperking slecht ter been? Goede verlichting in huis kan jouw risico op vallen dan flink verlagen. Ook hier zijn domotica-oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen bewegingssensoren, waardoor de ruimte automatisch verlicht wordt wanneer je deze betreedt. Dit bevordert jouw oriëntatie en heb je minder kans om te struikelen.

Robotstofzuiger

Deze superslimme robotstofzuiger is een kijkje in de (dure) toekomst | AD  Tech Reviews | AD.nl

Een robotstofzuiger is een mooie en tegenwoordig bovendien betaalbare oplossing voor mensen die zelf niet (meer) kunnen stofzuigen in huis. De meeste slimme stofzuigers kun je koppelen aan een app waarmee je vaste schoonmaaktijden kunt instellen. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van familie, vrienden of huishoudelijke hulp.

Er zijn daarnaast eindeloos veel andere mogelijkheden op het gebied van slimme oplossingen in huis, zoals een slimme koelkast die vertelt wanneer bepaalde producten op zijn. Maar denk ook aan een slimme vaatwasser of wasmachine met een automatisch doseringssysteem die zelfs het wasmiddel bestelt wanneer dit op is.

Handig om te weten:

voor domotica-oplossingen is een goede en betrouwbare internetverbinding vereist. Lees hier hoe je zorgt voor een veilige internetverbinding en je persoonlijke gegevens en apparaten beschermt tegen online gevaren. hoe HCC!

Veiliger wonen met domotica

Home

Met domotica kun je met weinig moeite je huis een stuk veiliger maken, waardoor je met een gerust hart in je vertrouwde omgeving kunt blijven wonen. Enkele voorbeelden zijn:

Een slimme deurbel

Slimme deurbellen op batterijen: welke is de beste? | RTL Nieuws

Een slimme deurbel is een belangrijk hulpmiddel om de veiligheid in je huis te verhogen. Zo zijn er deurbellen met een kleine camera die aan een tablet of smartphone te koppelen zijn. Hierdoor zie je al wie er aanbelt voordat je de deur open doet. Een slimme deurbel kan een belangrijk middel zijn om jezelf te beschermen tegen een gevreesde babbeltruc. Want verwacht je niemand en herken je de persoon voor je deur niet? Dan doe je simpelweg de deur niet open.

Deurbeveiliging

Slimme Deursloten: Dé specialist in elektronische sloten

Raak je vaak je sleutels kwijt? Of kun je door een motorische handicap de huissleutel niet goed vasthouden of de klink niet bedienen? Een “slim deurslot” kan dan een uitkomst voor jou bieden. Met dit type beveiliging open je deuren niet met een sleutel, maar met een pincode of een vingerafdruk. De installatie is relatief goedkoop: er is namelijk geen ingewikkelde renovatie voor nodig.

Hoe domotica kan helpen bij zorg

White paper - Mogelijkheden zorgdomotica in nachtzorg | Vilans

Woon je zelfstandig thuis, maar heb je wel aanvullende zorg en ondersteuning nodig? Als meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid wenst, kan domotica dan de uitkomst bieden. Door slimme technologie in huis kan (een deel van) de zorg namelijk op afstand worden verleend. Dit zal bovendien dit jouw mantelzorgers en zorgverleners ontlasten.

Communicatie op afstand
In de eerste plaats kan een deel van de zorg door videocommunicatie worden overgenomen, de zogenaamde beeldschermzorg. Als zorgbehoevende communiceer je op afstand met je zorgverlener via het beeldscherm. Dit kan bijvoorbeeld een vast moment in de week zijn om te kijken hoe het met je gaat. Een goede internetverbinding is hiervoor wel vereist.

Als dat nodig is, kunnen daarnaast familieleden, mantelzorgers en verplegers een oogje in het zeil houden met een leefstijlmonitor. Door middel van slimme sensoren (dus geen camera’s) wordt hiermee een beeld geschetst van het dagelijks leefpatroon. Dit is handig wanneer bijvoorbeeld jij, of jouw partner te maken heeft met (beginnende) dementie. Met behulp van slimme sensoren worden alarmerende situaties sneller waargenomen, waardoor eerder kan worden ingegrepen.

Medicijnen
Ook voor het bijhouden van medicijngebruik is er een handige “domotica-oplossing”. Een slimme medicijndispenser biedt op vooraf geprogrammeerde tijden de juiste medicatie aan. Met één druk op de knop bevestig je dat jouw medicijnen uit de dispenser zijn gehaald. Ook houdt het systeem bij of de medicijnen op de juiste tijd worden ingenomen. Vergeet je je medicijnen in te nemen? Dan wordt je zorgverlener automatisch gewaarschuwd en zal diegene je erop wijzen.

Medido - Azora

Vergoedingen voor domotica

In veel gevallen kun je een vergoeding aanvragen voor domotica wanneer je hierdoor zelfredzamer wordt en (langer) zelfstandig thuis kunt blijven wonen. De technische hulpmiddelen worden dan vergoed door je zorgverzekeraar óf door de gemeente. Wie de tegemoetkoming betaalt is afhankelijk van waar de domotica precies voor gebruikt wordt.

Door de zorgverzekeraar

Met een medische indicatie van een arts worden personenalarmering en computers die de omgeving

Zorgdomotica domotica zorg

besturen vergoed. De specifieke tegemoetkoming kan verschillen per verzekeraar en per aanvullend pakket. Zo vergoeden sommige aanvullende zorgverzekeringen ook leefstijlmonitoring.

Door de gemeente

Soms worden domotica beschouwd als woningaanpassing. Denk bijvoorbeeld aan automatische deuren, ramen en gordijnen. Kun je door deze slimme apparaten (langer) zelfstandig thuiswonen? Dan zal de gemeente deze slimme technologie in veel gevallen (deels) vergoeden.

Domotica: de nieuwste uitvinding

Kortom: domotica kan je helpen om zelfstandig te blijven wonen. Slimme technieken kunnen jouw comfort en meer veiligheid in huis bieden. Bedenk voor jezelf eens waar je tegenaan loopt wanneer je huishoudelijke taken uitvoert. Welk domotica apparaat kan jouw lasten hierbij verlichten?

Het toepassen van nieuwe technologische snufjes om je dagelijks leven iets makkelijker te maken is geen vreemd of eng fenomeen. Want bedenk je eens: vind je het spannend om een waterkoker te gebruiken, een elektrische wasmachine of een stofzuiger? Techniek is al overal in ons leven en daarnaast telkens in beweging. Genieten van de voordelen die domotica-technologie brengt is daarom helemaal niet gek!

 
 
 
 

Een slim huis, steeds vaker horen we die term en nog steeds wordt dat aan hobbyisten gekoppeld, maar is dat terecht?

Hcc denkt van wel en daarom is een lidmaatschap van hcc Domotica-iot erg handig.
De markt van slimme apparaten is inmiddels ook ontdekt door grote merken als Ikea en Phillips die handig inspelen op mensen die wel slimme apparaten willen maar niet de technische kennis hebben om hun schakelaars te verbouwen. Het gevolg is echter half werk want een slimme lamp in je fitting draaien is natuurlijk niks waard als iemand de schakelaar uit zet want dan is die lamp niet meer slim maar net zo dood als een niet slimme lamp. Daarnaast werken die niet op de bestaande schakelaars maar moet je daar extra schakelaars voor plaatsen. ook zien we vaak dat er toch draden aan elkaar worden geknoopt zodat schakelaars niet meer werken of mensen er plakbandjes op plakken, uiteraard moet ieder dat voor zichzelf weten maar de ervaring leert dat de meeste huishoudens mensen bevatten die toch liever dat vertrouwde knopje willen houden, tevens merken we dat ook die mensen uiteindelijk wennen aan hun smartphone als bedien element of spraakopdrachten aan Google of Siri
Beter is dus het aanpassen van schakelaars, helaas is daar wel enige technische kennis voor noodzakelijk, die u bij de hcc krijgt,
De eerste keus die men zou moeten maken is hoe gaan we die slimme apparaten besturen en welke zaken willen en/of kunnen slim maken. Vaak worden niet alle mogelijkheden direct gekoppeld maar eenmaal aan het automatiseren geslagen ontdekt men vaak de voordelen en met een te kleine hub wordt uitbreiden dan een dure zaak omdat die meestal niet voldoen aan alle mogelijkheden.

Even op een rij wat de mogelijkheden zijn van heden ten dage,
Allereerst is er KNX, dit is een professioneel systeem die je niet zelf kunt aanbrengen zonder programmeer kennis en zeker niet zonder kennis van elektra. montage dus overlaten aan de installateur met kennis van zaken. Mede daardoor is het ook niet goedkoop maar extreem bedrijfszeker koppelbaar aan spraakbesturing van zowel Google als Siri en er zijn veel programmeerbare displays, het kan zowel bedraad als draadloos met dezelfde bedrijfszekerheid worden aangebracht.
KNX zit in veel woningen maar ook gebouwen als Musea, zwembaden en/of andere bedrijfspanden.

Homey Is een meer op de gebruiker gerichte bridge die diverse op de markt zijnde systemen kan besturen. Er zijn diverse fabrikanten die in Homey een app hebben die daarmee besturing mogelijk maakt zoals IKEA, Phillips Hue, Somfy, LSC, Klikaanklikuit, Xiaomi, Ring, en nog veel meer zigbee en Zwave producten, zelfs wifi, bluetooth en Infrarood kan hij aan.
Als je nog verder wil en ook de afzuiging en CV regelen in je huis waarmee je vaak best wat energie kan besparen heeft Homey ook mogelijkheden met slimme thermostaten van bv. Tado of Honeywell en zelfs je tuin sproeien kan worden geautomatiseerd. Of je dat wil met je smartphone of spraakgestuurd of beide is uiteraard je eigen keus.
Enige technische kennis is op zijn plaats maar erg ingewikkeld is het niet als je de zekering maar uit zet als je gaat sleutelen.

Domoticz kan eigenlik hetzelfde maar vergt wel iets meer kennis van programmeren omdat het niet 1 apparaat is met alle mogelijkheden, Het is meestal gebaseerd op een raspberry PI waaraan modules gekoppeld worden.
Beide hebben mogelijkheden voor een dashboard op een tablet of smartphone en kunnen zowel buitenshuis als binnenshuis worden aangestuurd, let uiteraard wel even op de beveiliging van uw verbindingen.

Node-red kan alle domotica systemen koppelen via MQTT een machine tot machine taal. Een mooi dashboard is mogelijk. En heeft eenvoudige automatiserings flows.

Daarnaast zijn er allerlei merk gebonden hubs die vaak wel iets meer kunnen dan alleen het eigen merk besturen maar meestal zijn ze beperkt tot 1 bepaald signaal type.

Er zijn voorbeelden genoeg waar het automatiseren van deurslot t/m zonnescherm gemaakt zijn met bovenstaande smarthubs en om u een idee te geven hieronder een voorbeeld van het nut.

Bij een toiletbezoek kan het licht aangaan en de ventilator gaan lopen als u daar wat langer verblijft, na het doorspoelen blijft de afzuiging wat langer doorlopen zoals u wenst. De afzuiging van de badkamer gaat steeds iets harder lopen naarmate de vochtigheid toeneemt en gaat daarna ook weer afbouwen als het vocht verminderd. Als het gaat waaien worden de zonneschermen ingedraaid en kantelt de luxaflex als er nog veel zon op het raam staat. Als u ’s nachts uit bed stapt ziet de sensor onder het bed uw voeten en schakelt de gedimde verlichting onder het bed aan en zorgt het voor een verlichte route naar het toilet maar uiteraard op 10% omdat u niet iedereen in huis wil wekken, na het terugkomen in bed gaat het licht weer netjes uit. Als u een droge tuin heeft ziet de grondvocht opnemer dat en schakelt ’s nachts uw sproeier in zodat het vocht weer op peil is. Als uw installatie ziet dat u bijna thuis bent zet hij alvast de kachel aan en zodra u binnen loopt zet hij uw favoriete radio of TV station op. als u het huis verlaat gaat de kachel weer omlaag sluit hij alle deuren en draait ze op slot, bovendien schakelt hij het alarm in.
Hoe fijn zou het zijn dat door een brandalarm alle verlichting wordt ingeschakeld, de ventilator uitgaat en de gaskraan dicht en er automatisch de brandweer wordt gebeld terwijl u wakker bent geworden van het alarmsignaal.
Als u met de auto weg gaat en u alvast weet dat het gevroren heeft. Zo zijn er nog duizend dingen die u kunt automatiseren, dat is geheel aan u.

Uiteraard is dit maar een voorbeeld maar zonder dat u er erg in heeft bespaart uw systeem elektriciteit en gas. als u bv. niet alle ruimtes gebruikt waarom zou u er dan stoken of licht laten branden. Als u dat aan uw systeem leert kan hij dat licht uitdoen en de radiatorkraan op 18 zetten. Kortom u maakt zich geen zorgen meer terwijl uw slimme huis uw woonwensen begrijpt.

.be">

Het betreft intelligente bediening van elektronische apparaten in en om huis.
Wij domoticanen zijn daar natuurlijk heel blij mee. Maar wat houdt dit alles nu precies in?

Nou, er zijn apparaten voor de woonkamer, de slaapkamer en de gang.

Als centrale basis wordt gebruik gemaakt van een Gateway waarmee alle LSH apparaten versleuteld worden aangestuurd. Het systeem werkt draadloos volgens het Zigbee 3.0 protocol.

Zigbee is een open standaard waar veel systemen gebruik van maken, zoals Ikea, Philips Hue en nu dus ook LIDL. Het is compatible met andere Zigbee producten, echter omdat Zigbee een open standaard is kunnen er verschillen zijn. Wij, en hopelijk u ook, zullen onze ervaringen o.a. mbt compatibiliteit met u delen middels de website, de nieuwsbrief of discord (link https://discord.gg/7KtMHFt).

Een zigbee netwerk is een mesh-netwerk. Alle apparaten communiceren met elkaar en via elkaar.

                     middels de afstandbediening       of de app.

Het onderlinge bereik tussen 2 mesh knooppunten is echter niet zo groot, dus als u een lamp plaatst op uw zolder en de gateway (aangesloten aan de router) in de kelder dan gaat dit niet werken, tenzij uw kelder uw zolder is😊  U dient een dekkend netwerk te hebben waarbij de knooppunten aktief in het netwerk moeten opgenomenzijn (onder stroom staan).

Een mesh netwerk is handig wanneer er geen wifi signaal of ethernetkabel beschikbaar is. Ook is een mesh netwerk veilig.

Wilt u wat meer over zigbee leren, kijk dan bijvoorbeeld eens op:

Naast de Gateway (19,99) hebben ze in het assortiment (zie ook produkten live https://youtu.be/WBCUZDELnLY )

  • Een rgb led-lamp 12,99
  • Een deur- en raamsensor 12,99
  • Een tussenstekker   9,99
  • Een starterset 49,00 3 led-lampen, een gateway en afstandsbediening
  • Een usb tafelcontactdoos 24,99
  • Een led-plafondlamp 49,99
  • Een bewegingssensor   9,99
  • Een led-plafondlamp 39,99
  • 3 led-inbouwspots 29,99
  • Rgb led-verlichtingsband 29,99
  • 200 rgb led-verlichtingsketting 49,00
  • Ledlampen   9,99

U ziet het, een aardig assortiment.

Op https://www.nporadio1.nl/consument/27782-smarthome-producten-van-philips-action-of-de-lidl-dit-merk-is-het-beste wordt ingegaan op de verschillen tussen produkten van lidl t.o.v. die van bv ikea, action of de hema.

Het is duidelijk dat bv de Action producten iets goedkoper zijn, maar dat LIDL het professioneler aanpakt en niet voor prijs maar voor kwaliteit gaat.

We zijn benieuwd naar uw ervaring.

Als je het verhaal niet begrijpt dan wordt het tijd op lid te worden van Domotica-iot intresse groep.

 

Heeft u een Tip voor op de site stuur deze dan naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Afbeeldingsresultaat voor tip

Fijn dat u interesse toont voor de Interessegroep Domotica-IoT van HCC.
Namens het voorlopige bestuur wil ik u informeren over de stand van zaken.
Het voorlopige bestuur is op 15 januari j.l. gevormd en bestaat uit:

Gjalt Zwaagstra, voorzitter a.i.en webmaster
Ton Valkenburgh, penningmeester a.i.
Wim Hendrikse, secretaris a.i.
Karel Karssen, plv. secretaris, webmaster a.i.

Naast het voorlopige bestuur hebben tot nu toe ruim 30 leden zich aangemeld voor de Domotica-IoT.
De Interessegroep is nog in de oprichtingsfase. Bij ongeveer 100 aanmeldingen kan de Interessegroep Domotica-IoT doorgaan.

De komende periode zal Domotica-IoT zich presenteren op:
de Compufair op 8 februari 2020
de HCC!kennisdag in Houten op 7 maart 2020

Met u eventuele vragen over Domotica-IoT, techniek, functioneren en eventuele problemen kun je terecht bij onze bestuursleden aldaar. U kunt uw vragen ook mailen aan het bestuur.

 

Bij meer dan 100 Leden ein februari wordt er op de HCC!kennisdag een ALV gehouden
Er zullen presentaties en workshops zijn over Node-Red, MQTT, Tasmota, Domoticz, Openhap, Homeassist, AppleHomekit etc..

Via de nieuwsbrief zal u hierover geïnformeerd worden..

Als u een bijdrage wil leveren aan de organisatie van Domotica-IoT, de werving van geïnteresseerden of een bijdrage wil leveren op technisch gebied en het delen van kennis en ervaring horen we graag van u.

Namens het bestuur,
met vriendelijke groeten,
Wim Hendrikse
Secretaris a.i.