images/fade/fade1.jpg

Vanaf september gaan we weer leuke dingen doen.

Home Assistant

Om Home Assistant te installeren, zijn er verschillende methoden beschikbaar, afhankelijk van het platform waarop je het wilt draaien. Hier zijn enkele veelvoorkomende installatiemethoden:

1. Home Assistant OS (voor Raspberry Pi en Intel NUC):
- Ga naar de Home Assistant website (www.home-assistant.io) en zoek de pagina "Installation".
- Volg de instructies voor het installeren van Home Assistant OS op een Raspberry Pi of Intel NUC. Meestal wordt gebruik gemaakt van een image-bestand dat je op een microSD-kaart (Raspberry Pi) of een USB-stick (Intel NUC) kunt zetten.

2. Home Assistant Supervised (voor Linux-gebaseerde systemen zoals Ubuntu):
- Deze methode wordt aanbevolen als je een krachtigere Linux-machine hebt, zoals een Intel NUC of een server.
- Volg de instructies voor het installeren van Home Assistant Supervised op de Home Assistant website.
- Het houdt in dat je een basis-Linux-installatie uitvoert en vervolgens Home Assistant in een Python-omgeving installeert met behulp van Docker en Docker Compose.

3. Home Assistant Container (voor Docker):
- Als je bekend bent met Docker, kun je Home Assistant uitvoeren in een Docker-container.
- Zoek de juiste Docker-container voor Home Assistant op Docker Hub of volg de instructies op de Home Assistant website.

4. Home Assistant Core (voor gevorderde gebruikers):
- Home Assistant Core is de kern van Home Assistant zonder de gebruikersinterface en add-ons.
- Je kunt het installeren op een computer of Raspberry Pi met een Linux-besturingssysteem en Python-ondersteuning.

Let op: voordat je begint met de installatie, is het altijd een goed idee om de nieuwste documentatie te raadplegen op de officiële Home Assistant-website, aangezien er mogelijk updates of wijzigingen zijn ,maar 20 september starten we met les 1 zorg dat je de hardware hebt.

Neopixel-LED's

Het gebruik van Neopixel-LED's (ook wel bekend als WS2812 of SK6812) om lichtshows te creëren, is een populaire toepassing in de maker-gemeenschap en de wereld van hobby-elektronica. Neopixel-LED's zijn programmeerbare RGB-LED's die individueel kunnen worden aangestuurd, waardoor je kleurrijke en dynamische lichteffecten kunt maken.

Er zijn verschillende platforms en programmeertalen die je kunt gebruiken om lichtshows met Neopixel-LED's te maken. Een van de meest populaire platforms voor het aansturen van Neopixel-LED's is Arduino, en je kunt ze ook gebruiken in combinatie met Raspberry Pi, ESP8266 of ESP32.

Hier is een algemeen stappenplan om een lichtshow met Neopixel-LED's te maken:

1. Verzamel de benodigde materialen:
- Neopixel-LED-strips of individuele Neopixel-LED's.
- Een microcontroller zoals Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, of ESP32.
- Jumper wires en een breadboard (indien nodig).

2. Sluit de Neopixel-LED's aan op de microcontroller:
- Raadpleeg de datasheet van je Neopixel-LED's om de juiste aansluitingen te vinden.
- Meestal moet je de 5V- en GND-pinnen verbinden met de overeenkomstige pinnen van je microcontroller, en de signaalpin verbinden met een van de digitale pinnen.

3. Schrijf de code voor de lichtshow:
- Gebruik een programmeertaal zoals Arduino C++, Python, of CircuitPython om de Neopixel-LED's aan te sturen.
- Er zijn vaak bibliotheken beschikbaar voor specifieke platforms die je kunnen helpen de Neopixel-LED's te besturen.

4. Programmeer de microcontroller:
- Upload de geschreven code naar je microcontroller met behulp van de juiste ontwikkelomgeving en programmeerkabels.

5. Voer de lichtshow uit:
- Zodra de code op de microcontroller is geüpload, zou de lichtshow moeten beginnen, en je kunt genieten van de kleurrijke effecten die je hebt geprogrammeerd.

Merk op dat het maken van complexe lichtshows met Neopixel-LED's programmeren en enige creativiteit vereist. Als je nieuw bent in het werken met Neopixel-LED's, zijn er talloze tutorials en voorbeelden beschikbaar op internet om je op weg te helpen. Het is een leuke en creatieve manier om de wereld van elektronica en programmeren te verkennen!

Shelly's

Shelly's verwijst naar een reeks van smart home-apparaten en modules die worden geproduceerd door het bedrijf Allterco Robotics. Deze apparaten zijn bedoeld om huiseigenaren en gebruikers in staat te stellen hun huis te automatiseren en verbinding te maken met het internet of things (IoT).

De Shelly-apparaten zijn ontworpen om compact en veelzijdig te zijn, waardoor ze gemakkelijk in verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Enkele van de meest populaire Shelly-apparaten zijn:

1. Shelly 1: Dit is een slimme WiFi-schakelaar waarmee je je bestaande verlichting of apparaten kunt omzetten in slimme apparaten. Het kan worden gebruikt voor het bedienen van verlichting, stopcontacten, garagedeuropeners, en meer.

2. Shelly 2.5: Dit is een WiFi-relaismodule die kan worden gebruikt om elektrische apparaten, zoals rolluiken, jaloezieën, of poorten, op afstand te bedienen.

3. Shelly Plug: Dit is een slimme WiFi-stopcontactadapter die je in staat stelt om apparaten op afstand in en uit te schakelen en hun energieverbruik te meten.

4. Shelly RGBW2: Deze module is ontworpen voor het aansturen van RGBW-ledstrips, zodat je kleurrijke lichteffecten kunt creëren in je huis.

5. Shelly Motion: Dit is een bewegingssensor die bewegingen in een kamer kan detecteren en kan worden gebruikt voor verschillende automatiseringsscenario's.

Wat Shelly-apparaten onderscheidt, is de focus op lokale besturing en privacy. In tegenstelling tot sommige andere smart home-oplossingen, werken Shelly-apparaten meestal lokaal op je WiFi-netwerk en hoeven ze geen externe cloudservice te gebruiken voor basisfunctionaliteit. Dit betekent dat je niet afhankelijk bent van een internetverbinding om je slimme apparaten te bedienen. Het biedt ook een hoger niveau van privacy omdat je gegevens niet naar externe servers worden gestuurd.

Shelly-apparaten kunnen worden geïntegreerd met populaire smart home-platforms zoals Home Assistant, OpenHAB, Domoticz, en anderen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor gebruikers die hun eigen op maat gemaakte smart home-ecosysteem willen opzetten.

Kodi

Kodi is een populaire open-source mediaspeler en entertainmenthub waarmee je digitale media, zoals video's, muziek, foto's, podcasts en meer, kunt beheren en afspelen. Het was voorheen bekend als XBMC (Xbox Media Center) toen het oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Xbox-gameconsole, maar het is nu beschikbaar voor een breed scala aan platforms, waaronder Windows, macOS, Linux, Android, iOS, Raspberry Pi en anderen.

Met Kodi kun je je lokale media opslaglocaties, zoals je harde schijf of netwerkopslag, indexeren en organiseren. Bovendien ondersteunt Kodi add-ons, waarmee je extra functionaliteit kunt toevoegen, zoals streamingdiensten, live tv, YouTube, weersvoorspellingen, en nog veel meer. Er zijn talloze officiële en door de gemeenschap ontwikkelde add-ons beschikbaar om de functionaliteit van Kodi uit te breiden.

Kodi biedt een gebruiksvriendelijke interface die je met een afstandsbediening, toetsenbord of muis kunt bedienen, afhankelijk van het apparaat waarop het wordt uitgevoerd. De interface is aanpasbaar en je kunt thema's en skins gebruiken om het uiterlijk van Kodi aan te passen aan je voorkeuren.

Een van de populaire functies van Kodi is de mogelijkheid om een mediacenter te creëren voor je thuisbioscoop, waardoor je jouw favoriete films en tv-series op een gebruiksvriendelijke manier kunt bekijken. Bovendien kunnen sommige Kodi-versies dienen als mediaserver, zodat je media kunt streamen naar andere apparaten in je thuisnetwerk.

Het is belangrijk op te merken dat Kodi zelf geen media-inhoud aanbiedt. Het is slechts een mediaspeler die je toelaat je eigen media te organiseren en af te spelen, of om legaal beschikbare add-ons van derden te installeren. Sommige add-ons van derden kunnen echter mogelijk illegale inhoud aanbieden, wat leidt tot juridische vraagstukken. Als je Kodi gebruikt, is het altijd belangrijk om te begrijpen welke add-ons je installeert en of ze overeenstemmen met de wetten en voorschriften in jouw land.

In het algemeen biedt Kodi een krachtige en veelzijdige oplossing voor het beheren en afspelen van je media-inhoud, en het heeft een grote gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars die voortdurend werken aan verbeteringen en nieuwe functies.

Wat gaat u leren.

Om Kodi te integreren met Home Assistant, kun je gebruik maken van de Kodi-integratie die beschikbaar is binnen Home Assistant. Met deze integratie kun je Kodi-bedieningselementen toevoegen aan je Home Assistant-dashboard en Kodi-bedieningselementen gebruiken in Home Assistant automatiseringen en scripts.

Hier zijn de stappen om Kodi te integreren met Home Assistant:

1. Installeer Kodi op je apparaat: Zorg ervoor dat Kodi al is geïnstalleerd en correct werkt op het apparaat waarop je het wilt integreren.

2. Open Home Assistant en ga naar de "Configuratie" (Configuration) in het zijmenu.

3. Klik op "Integraties" (Integrations).

4. Zoek naar "Kodi" in de lijst met beschikbare integraties en selecteer het.

5. Voer de gevraagde gegevens in, zoals het IP-adres en de poort van je Kodi-apparaat, en eventuele andere vereiste informatie.

6. Klik op "Indienen" (Submit) om de integratie te voltooien.

7. Als de integratie succesvol is, zou je Kodi-apparaat nu zichtbaar moeten zijn in je Home Assistant-dashboard.

Nadat je de integratie hebt voltooid, kun je Kodi-bedieningselementen toevoegen aan je Home Assistant-dashboard door gebruik te maken van groepen, kaarten en andere UI-elementen. Zo kun je bijvoorbeeld een kaart maken met knoppen voor afspelen, pauzeren, stoppen, vooruitspoelen, terugspoelen, enzovoort.

Daarnaast kun je Kodi-bedieningselementen gebruiken in automatiseringen en scripts. Hiermee kun je Kodi automatisch bedienen op basis van bepaalde gebeurtenissen in je smart home-systeem. Bijvoorbeeld, wanneer je de lichten dimt voor een filmavond, kun je ook automatisch Kodi starten en de gewenste film of tv-show afspelen.

Het integreren van Kodi met Home Assistant biedt een naadloze manier om je slimme thuisautomatisering en mediabeheer te combineren, waardoor je een geïntegreerd en krachtig smart home-entertainmentsysteem kunt creëren.

 Het uitlezen van een slimme meter

Het uitlezen van een slimme meter kan helpen om inzicht te krijgen in je energieverbruik en om je energiegebruik beter te beheren. Slimme meters zijn digitale meters die automatisch je energieverbruik meten en deze informatie via een draadloze verbinding naar je energieleverancier verzenden. In sommige gevallen kun je als consument ook toegang krijgen tot deze gegevens om je eigen energieverbruik te volgen.

Er zijn verschillende manieren om een slimme meter uit te lezen:

1. Energieleverancier portaal: Veel energieleveranciers bieden een online portaal of een mobiele app waar je je energieverbruik kunt volgen. Je moet meestal inloggen op je account bij de energieleverancier om toegang te krijgen tot deze gegevens.

2. Energiebeheersystemen: Er zijn verschillende energiebeheersystemen en slimme huishoudelijke apparaten die gegevens van de slimme meter kunnen uitlezen en je verbruik kunnen tonen op een dashboard of mobiele app. Deze systemen kunnen vaak ook andere gegevens verzamelen, zoals zonne-energieproductie, waterverbruik en gasverbruik, afhankelijk van de aanwezige slimme meters.

3. Home Assistant: Als je Home Assistant als je smart home-platform gebruikt, kun je het integreren met een slimme meter die ondersteuning biedt voor uitlezen via een API. Home Assistant kan dan de gegevens van de slimme meter ophalen en ze weergeven in het dashboard.

4. Hardwarematige oplossingen: Er zijn enkele hardwarematige oplossingen beschikbaar, zoals specifieke energiebeheersystemen of Raspberry Pi-gebaseerde oplossingen, die rechtstreeks verbinding kunnen maken met de slimme meter en de gegevens kunnen uitlezen. Dit kan enige technische kennis vereisen.

Het uitlezen van een slimme meter kan echter afhangen van de regio waar je woont en de specifieke slimme meter die je hebt geïnstalleerd. Niet alle slimme meters hebben mogelijk een consumentgerichte uitleesmogelijkheid. Als je geïnteresseerd bent in het uitlezen van je slimme meter, neem dan contact op met je energieleverancier om te zien welke opties beschikbaar zijn en welke gegevens je kunt krijgen.