images/fade/fade1.jpg

In Oktober starten wij met Webinars voor de beginner.

We vieren 15 Jaar domotica.
De meeste mensen begonnen 15 Jaar geleden met een 433Mhz systeem met een afstandsbediening.
Kort daarna werd de home controller en later de Raspberry-pi met de Rfxcom populair.
Domoticz kwam online en de eerste Homeassistant systemen zagen het licht.We starten 21 september om 19:30 met deel 1 de installatie. De maand daarop leggen we node red uit en zo gaan we per moduul verder.
de 3e Woensdagavond van de maand wordt uw domotica avond.  https://join.skype.com/deiIYqnqbmYC  Hiermee kunnen we het webinar eenvoudig opnemen voor de mensen die het webinar missen.

 

Programma

19 Installatie Homeassistant met node-red en MQTT
16 november node-red en MQTT vervolg.
21 december webcams / audio en video streaming

in 2023 willen kijken of er genoeg deelnemers overblijven voor de geavanceerde functies ,zoals sterkstroom installaties, flashen  met o.a. Tasmota en andere protocollen die ons het leven makkelijker zouden moeten maken.Home Assistant is een open source domotica controller die zich richt op lokale controle en privacy.Home Assistant werkt met veel verschillende apparaten, op deze pagina vind je alle integraties die ingebouwd zitten in Home Assistant.In veel gevallen zal Home Assistant jouw apparaten vinden, das pas slim, he. Als dit niet het geval is kun je zoeken op de integraties pagina naar jou apparaat voor meer informatie over de configuratie.

Home Assistant moet worden geinstalleerd, dit kan bijvoorbeeld op een Raspbery pi of op een server, middels een SD kaart met het imaage. De getting started guide van Home Assistant zelf suggereert een Raspberry Pi, dit is de makkelijkste methode.

Mocht je geen Raspberry Pi hebben of Home Assistant liever op je eigen server willen draaien dan kan dat uiteraard ook. De makkelijkste manier is om daarvoor een virtueel systeem. Als je nog nooit met hyper-v hebt gewerkt is dit een mooi moment om het eens te proberen. Gelukkig kun je de Homeasistent eenvoudig downloaden.

Als deze goed is aangemaakt kan je naar je server gaan op poort 8123 om je Home Assistant installatie te bereiken.

Zodra Home Assistant is geinstalleerd moet je een aantal zaken configureren. Volg hiervoor de wizard (letop 1e actie duurt 20 min, geduldig wachten dus ).

Nu Home Assistant helemaal is geinstalleerd ben je klaar om apparaten toe te voegen en automatiseringen aan te maken.

Het toevoegen van apparaten

Standaard zit er de discovery module ingebouwd, deze scant je netwerk op domotica / smart home apparatuur.
Binnen Home Assistant kun je via Instellingen > Apparaten zien welke apparaten zijn geinstalleerd.

Apparaten worden toegevoegd door middel van integraties. Een bepaald apparaat of protocol integreert met Home Assistant. Stel je hebt een Sonos speaker dan kun je via de Sonos integratie de speaker toevoegen aan Home Assistant.

Elk apparaat krijgt een eigen identificatie, de entity_id. Deze entity_id gebruik je als je iets met het apparaat wilt doen.

Services

De integraties hebben services. Een service voert iets uit, bijvoorbeeld het aanzetten van een lamp. Vaak worden deze aangeroepen in automatiseringen.

Automatiseringen & Scenes

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Home Assistant de scenes en automatiseringen van jouw huis gaat beheren.

Een automatisering is een actie of een reeks aan acties die wordt uitgevoerd door een trigger. Bijvoorbeeld: Als deurbel wordt ingedrukt en het is donker, zet de verlichting in de hal aan.
Hier is de trigger de sensot bel, de voorwaarde is dat het donker is en de actie is het aanzetten van de verlichting.

Een scene is een vooraf gedefineerde toestand van meerdere apparaten, meestal is dit verlichting. Hiermee kan je met èèn druk op de knop al je lichten goed zetten.

Scenes en automatiseringen kan je aanmaken onder Instellingen.

Hoe nu verder?

Je huis slim maken! Op de website van Home Assistant staan voorbeelden die je kan instellen.

Opgelet, de naam Hass.io die werd gebruikt, is sinds januari 2020 veranderd naar Home Assistant. Dit heeft nog steeds dezelfde functies zoals Hass.io. Het vroegere Home Assistant (vooral de interface bedoeld dan) noemt nu Home Assistant core.

You tube video's van voor 2022 geven nog de veroude versie weer en zijn niet meer passend op de nieuwe versie.

Bron:

https://www.home-assistant.io/getting-started/
https://www.home-assistant.io/docs/installation/hassbian/installation/
https://www.home-assistant.io/blog/
 https://ewsdomotica.nl/Homeassistant.htm

Bekijk de DEMO